Besplatno preuzmite priručnik za roditelje

Saznajte na koji način IT može da pomogne vašem detetu da
postiže uspehe.

6 saveta kako da pripremite dete za početak škole

/ / Sve, Za roditelje / 10. 08. 2019.

Period bezbrižnog druženja i brojnih avantura, kasnih odlazaka na spavanje i ustajanja bez alarma polako se završava. Pozdravljamo se sa morem, planinom ili selom do sledeće prilike. Pred vratima su: polazak u školu, nove obaveze, druženje sa starim/novim prijateljima, navikavanje na drugačiji raspored…

Letu je kraj, ruku mi daj

– Peva Darko Rundek. I zaista, kada god počinjemo nešto novo, kao što je školska godina, potrebno nam je malo podrške.

Za mnoge osnovce, pa i njihove roditelje, početak nove školske godine može biti stresan. Promena ritma života i privikavanje na novi raspored ponekad budu teži nego što očekujemo.

Međutim, ne mora da bude tako. Polazak u školu nosi nove radosti: druženje sa starim/novim prijateljima, učenje zanimljivih predmeta, uzbudljive vanškolske aktivnosti. Svaka školska godina je period lepih obećanja i prilika za novi početak.

Bez obzira na to da li se vaše dete raduje početku nove školske godine ili pomalo zazire od toga, potrebno je da se pravilno i na vreme pripremi kako bi početak bio što uspešniji. U tome mu najbolje možete pomoći vi, roditelji. Vaša podrška omogućiće mu da ovaj prelazni period što bolje prevaziđe. 

Donosimo vam 6 efektnih i jednostavnih saveta kako da najbolje pripremite svoje dete za polazak u školu.

1. Pripremite dete za ustajanje

Jedna od najvažnijih stvari za pravilan razvoj deteta jeste kvalitetan san. Naspavanost utiče na raspoloženje, kapacitete za učenje i opšte psihofizičko stanje vašeg osnovca ili srednjoškolca. Neka istraživanja tvrde da je, u zavisnosti od uzrasta, deci potrebno od devet do jedanaest sati sna.

Tokom raspusta prirodno je da dete uveče ostaje duže budno i da nema tačno vreme kada leže, a da samim tim i nešto kasnije ustaje. Letnji raspust je dug period i dečji organizam se privikava na ovaj novi režim spavanja.

Polazak u školu, rano ustajanje i leganje na vreme mogu delovati stresno ukoliko se dete ne vrati na to postepeno. Poslednji mesec letnjeg raspusta idealno je vreme da postepeno započnete da polako privikavate svoje dete i vraćate ritam spavanja na „školska podešavanja”.

Počnite tako što ćete slati dete na spavanje pola sata ranije i tako ga i buditi, a zatim povećavajte tako da oko 1. septembra dete bude potpuno vraćeno na ono ustajanje i leganje koji su uobičajeni za školu. Na taj način vaš mališan neće doživeti stres zbog nespavanja i biće raspoložen i pun snage da se suoči sa novim školskim obavezama.

2. Napravite feštu od kupovine pribora i knjiga

Jedna od stvari koju radimo pred početak svake školske godine jeste kupovina različitog pribora, knjiga, svezaka.

Napravite od toga lep dan koji ćete provesti sa svojim detetom. Povedite ga u šoping, dozvolite mu da odabere onaj pribor koji se njemu najviše dopada. Budite tu da mu pomognete svojim savetima kada su u pitanju funkcionalnost i kvalitet, ali mu ostavite mogućnost da izabere dizajn koji želi.

Nakon obavljene kupovine, posetite bioskop, igraonicu ili neko mesto koje vaše dete odabere.

Na taj način stvorićete kod deteta uzbuđenje zbog početka nove školske godine, a pripreme za nju povezaćete sa nečim zabavnim i pozitivnim.

3. Razgovarajte sa detetom o tome šta ga očekuje u sledećem razredu

Upoznajte dete sa tim šta ga čeka u sledećem razredu, objasnite mu koje stvari će biti drugačije, šta može da očekuje: hoće li učiteljicu zameniti nastavnicima, da li će pohađati nastavu u istoj prostoriji, koje nove predmete će dobiti i zašto su zanimljivi.

Probudite kod njega znatiželju i radost zbog predstojeće avanture.

4. Gledajte zajedno filmove čija je tema školski život

Dobar način da predočite svom detetu šta ga čeka u školi je vizuelizacija. A jedno od najboljih sredstava za to je film.

Pronađite filmove i serije koji govore o životu u školi na afirmativan način i pogledajte ih zajedno sa detetom. Tako će dete i samo poželeti da se što pre nađe u klupama i ponovo proživljava avanture sa svojim vršnjacima, a i vi ćete se sa osmehom na licu podsetiti svojih školskih dana, a možda i ponekog nestašluka.

5. Razgovarajte o rasporedu obaveza

Povratak u klupe donosi i novi dnevni raspored za vaše dete. Istraživanja pokazuju da su učenici najefikasniji kada imaju tačno isplanirane svakodnevne obaveze.

Popričajte sa detetom o tome koliko će dnevno provoditi vremena u rađenju domaćih zadataka i koji period dana je rezervisan za to. Takođe, dogovorite se kada je njegovo slobodno vreme, koje može da posveti zabavnim aktivnostima.

Nova školska godina za mnogu decu znači i nove vanškolske aktivnosti. Mališani često menjaju sport koji su upisali, stiču interesovanja za nove oblasti, a gube za neke stare. To je sasvim prirodno. I dok, s jedne strane, treba pomoći deci da istraju u nečemu što su ranije izabrala, sasvim je u redu omogućiti im i da probaju nove stvari za koje su razvila interes ili su dovoljno porasla.

Dobar način biranja vanškolskih aktivnosti jeste povezivanje zabavnog sa korisnim, odnosno da ono što vaše dete već voli da radi kanališete kroz dobro organizovanu i osmišljenu aktivnost. Npr., ukoliko vaše dete provodi dosta vremena za računarom igrajući video-igre, možete ga upisati na kurs programiranja i IT-ja, gde će kroz edukativne igrice naučiti kako da kodira, pravi različite programe, stvara svoje video-igre. Na ovaj način učenik stiče konstruktivna znanja koja mu pomažu da, umesto konzument, bude stvaralac i otvaraju perspektivu u profitabilnoj industriji kakva je IT.

6. Upoznajte dete sa edukativnim video-igrama

Učenici vole raspust i zbog toga što mogu nesmetano da igraju video-igre. Dobar način da ih pripremite za školu jeste upoznavanje sa nekom od edukativnih video-igara. Ove igre koncipirane su tako da deca, radeći ono što vole i zabavljajući se, razvijaju logičko razmišljanje, kreativnost i sposobnost rešavanja problema.

Jedna od takvih igara je i Minecraft: Education Edition, najzastupljenija edukativna igra u svetu.
Vaše dete će i dalje raditi ono što voli i što mu je zabavno, ali će pri tome vežbati sive ćelije i sticati osobine važne za školu i učenje.

I jedan dodatni savet za kraj:

Ne preterujte. Cilj pripreme jeste da vašem detetu olakša polazak u novu školsku godinu i da ga adaptira na obaveze i raspored koji će ga tamo očekivati, a koji se dosta razlikuju od slobodnog vremena tokom letnjeg raspusta. Ono što priprema nikako ne treba da čini jeste da skrati raspust detetu.

Dakle, ne preopterećujte dete informacijama o tome šta ga očekuje u novoj školskoj godini, već mu postepeno i opušteno pomozite da početak polugodišta doživi prirodno i bez stresa.

Neka deca se raduju početku nove školske godine i ponovnom druženju sa prijateljima iz klupe, dok druga, naprotiv, osećaju žal zbog završetka letnjeg raspusta i vremena razbibrige. Bez obzira na to da li se vaše dete raduje ili zazire, vi mu možete pomoći da se što bolje pripremi i da tako povratak u klupe protekne veselo i bez stresa.

ITAcademy Junior Za najbolju IT avanturu
Prijavite se putem ovog linka »