Besplatno preuzmite priručnik za roditelje

Saznajte na koji način IT može da pomogne vašem detetu da
postiže uspehe.

Kako izgleda jedan čas predavanje ITA Junior

Kako izgleda jedan čas na ITAcademy JUNIOR

/ / Sve, Za roditelje / 14. 08. 2019.

Zbog čega deca na ITAcademy JUNIOR predavanjima izgube pojam o vremenu? Šta je to tako posebno i veličanstveno, što u njima budi istraživački duh i omogućuje im da na zabavan i interaktivan način razvijaju svoje talente?

Otkrićemo vam:

Tajna je u posebnoj organizaciji časova, prilagođenim nastavnim metodama i didaktičkim medijima koji se koriste.

Međutim, tajnu uspeha naše nastave najbolje ćete razumeti ukoliko vidite kako izgleda jedan blok časova na ITAcademy JUNIOR.

Pokazaćemo vam kako problemski zasnovana projektna nastava, uz upotrebu posebno prilagođenih didaktičkih medija, olakšava deci usvajanje kompleksnih znanja.

Drugim rečima, imaćete prilike da vidite kako deca kroz igru usvajaju osnovne principe programiranja, inženjerstva, matematike i logike, a u isto vreme razvijaju sposobnost rešavanja problema, algoritamsko razmišljanje i timski rad.

Dobro došli na čas!

Tema časa: Ekspedicija na Mars

I FAZA: Predstavljanje problemske situacije i razrada projekta za njeno rešavanje

lego kockice misija na mars robot Kako izgleda jedan čas

Na početku časa pred polaznike se postavlja sledeća problemska situacija: Na Marsu se pokvario robot sa tri člana posade (astronauta), koji su otkrili veoma važne informacije o Marsu kao planeti.

Kako bi se otklonio kvar i spasili astronauti, kojima polako ponestaju zalihe hrane i pića, potrebno je napraviti i lansirati (programirati) tri nova robota na Mars.

Kako bi se osnovci što više uživeli u situaciju, koriste se ClassVR uređaji, koji im pomoću tehnologije virtuelne realnosti omogućavaju da dožive kako izgleda život na Marsu i gde treba da pošalju robote koje će samostalno kreirati. Ovaj deo časa u korelaciji je sa geografijom i polaznicima se pružaju osnovne informacije o planeti Mars.

II FAZA: Podela polaznika u timove i sklapanje robota

Kada osnovci pomoću virtuelne realnosti upoznaju stanje na Marsu i usvoje osnovna znanja o ovoj planeti, dele se u tri grupe, od kojih svaka dobija zaduženje da napravi po jednog robota.

Prva grupa ima zadatak da napravi mBot robota, u kome će se prevoziti hrana, piće i alati na Mars, druga grupa treba da konstruiše Makeblock Arm Tank robota, koji će prevoziti astronaute, a treća je dužna da sastavi Camera Dolly robota, koji će snimiti celu ekspediciju.

Sve tri grupe dobijaju materijal i instrukcije kako da sastave svog robota. Ovaj deo časa je posebno dobar za razvoj timskog duha i veštine komunikacije kod dece.

III FAZA: Programiranje robota

programiranje robota lego

Kada su sva tri tima sastavila svog robota, prelaze na fazu programiranja. U učionici se nalazi poligon po kome se programiraju roboti, pri čemu svaki tim ima posebnu putanju.

Za programiranje se koristi Makeblock aplikacija, pomoću koje polaznici zadaju komande robotima koristeći blok programiranje. Ovakvim načinom programiranja razvijaju se algoritamsko razmišljanje i sposobnost rešavanja problema, ali se i uče osnovni koncepti programiranja.

IV FAZA: Diskusija i prezentacija projekta

prezentacija lego robota

Nakon uspešne ekspedicije svaki tim predstavlja način na koji je sastavio svog robota, navodi koje je probleme imao tokom sklapanja i kako je uspeo da ih reši. Takođe, nakon što su objasnili način konstruisanja robota, timovi prikazuju i objašnjavaju kod koji je omogućio da njihov robot stigne do odgovarajućeg cilja.

Nakon završetka ovakve ekspedicije (časa) deca se osećaju zadovoljno i ispunjeno: sklapanjem robota stekla su nova znanja i veštine iz oblasti inženjerstva, ali i iz programiranja, matematike i logike, sastavljajući kod koji je vodio robota do željene destinacije, vežbala su sposobnost rešavanja problema i timski rad, a „spasavanjem” astronauta razvijala empatiju i svest o značaju pomaganja ljudima koji su u nevolji.

Avantura na Mars ispunila je dečji avanturistički duh, zabavila ih i pomogla im da nauče važne lekcije.

Ovo je primer samo jednog časa. Ukoliko želite da vidite šta sve očekuje vaše dete i kakve pogodnosti dobija na ITAcademy JUNIOR, pozivamo vas da nas posetite.

Svet znanja, avanture i druženja čeka na vašeg mališana.

ITAcademy Junior Za najbolju IT avanturu
Prijavite se putem ovog linka »