Besplatno preuzmite priručnik za roditelje

Saznajte na koji način IT može da pomogne vašem detetu da
postiže uspehe.

Kreativno upoznavanje sa tehnologijom

Vreme u kome odrastaju naša deca obeleženo je sve većom upotrebom tehnologije. Još i pre nego što progovore, mališani dolaze u kontakt sa mobilnim telefonima, iPadima, savremenim gedžetima.

I roditelji sa pravom brinu da njihova deca previše vremena provode na kompjuteru.

Iako dozirano igranje video-igara u slobodno vreme može biti od koristi za decu, preterano konzumiranje dovodi do toga da dete postane pasivni korisnik.

Rešenje, naravno, nije u zabrani tehnologije. Ne možemo zaustaviti vreme, a ako želimo da naša deca budu konkurentna na tržištu rada 21. veka, moramo im omogućiti da budu tehnološki pismena.

Rešenje je u tome da se deca na kreativan i stvaralački način upoznaju sa tehnologijom uz nadzor obučenih stručnjaka koji rade na ITAcademy JUNIOR.

Odgovorna upotreba tehnologije

Ono što deca nauče tokom školovanja na ITAcademy JUNIOR jeste da je tehnologija mnogo više od video-igara.

Polaznici se upoznaju sa svim korisnim aspektima tehnologije, pre svega sa njenom upotrebom u poboljšanju ljudskog života. Oni je zatim koriste kao sredstvo za saznavanje mnogih obrazovnih informacija, kao način da se upoznaju sa dalekim zemljama, posete svetske muzeje ili se upoznaju sa florom i faunom naše planete. Napokon, deca tehnologiju koriste i za razne kreativne aktivnosti: umetničke projekte, jezičke igrice, pravljenje mini-robota…

Nauči da napraviš da bi znao da ceniš

Upoznavanje sa osnovama programiranja, uvid u to kako funkcioniše savremena tehnologija, razumevanje toga koliko je truda i rada uloženo u kreiranje njihovih omiljenih video-igara učiniće da deca ne shvataju tehnologiju olako, već da cene sve ono što stoji iza nje.

To je put koji će im omogućiti da od korisnika postanu stvaraoci.

Tehnologija kao intelektualni podsticaj

Mnogi roditelji su skeptični kada je u pitanju korišćenje tehnologije od strane njihove dece. Oni to povezuju ne samo sa gubljenjem vremena već i sa nečim što negativno utiče na dečju koncentraciju. I to nije netačno kada dete upotrebljava razne gedžete kao pasivni korisnik.

Međutim, kada dete postane stvaralac tako što od posvećenih predavača dobije znanja i alata neophodne da sam piše kodove i pravi jednostavne programe, tehnologija postaje izuzetno korisna za dečji razvoj.

Dete razvija koncentraciju neophodnu za rešavanje logičkih problema, stiče upornost u radu i oslobađa svoju kreativnost isprobavajući različite pristupe rešenju zadatka.

Da zaštitimo svoju decu

U današnje vreme često se govori i o opasnostima koje vrebaju u svetu tehnologija. Naravno, deca su izloženija nego ostali. Ključ je u ranoj edukaciji:

Upoznavanje sa tehnologijom na vreme i uz nadzor iskusnih stručnjaka edukuje decu o digitalnom okruženju i čuva ih od potencijalnih zloupotreba. Deca koja od ranih nogu nauče kako tehnologija funkcioniše i upoznaju se sa njenom odgovornom upotrebom lakše će naučiti i kako da izbegavaju opasnosti nego njihovi vršnjaci koji sa tehnologijom nisu imali dodira osim kao korisnici.

ITAcademy Junior Za najbolju IT avanturu
Prijavite se putem ovog linka »