Besplatno preuzmite priručnik za roditelje

Saznajte na koji način IT može da pomogne vašem detetu da
postiže uspehe.

Arts and Crafts

Za kreativni razvoj vašeg deteta

Pozitivni uticaji umetnosti i kreativnog mišljenja na razvoj deteta i njegovo celokupno obrazovanje odavno su prepoznati od strane stručnjaka. Zato i odabrane svetske škole u svoje kurikulume uključuju multimedijalne umetničke radionice.

Primenom multidisciplinarnog učenja kroz spajanje različitih vidova umetnosti, zatim interaktivnim pristupom kombinovanjem umetnosti i tehnologije, ITA juniori imaju priliku da oslobode svoju kreativnost, usvoje principe out of the box pristupa problemima i da stvore zanimljiva dela kao izraz svoje inspiracije.

Art and Craft kurikulum zasnovan je na naučnim uvidima o potrebi izbalansiranog razvitka deteta kroz umetnost i kreaciju, pa tako, kroz specijalne radionice, detetu pruža uvid i mogućnost da se izrazi u glavnim oblastima i formama umetničkog izraza: slika, muzika, pokret.

artsandcrafts-1 (1)

Likovno-muzička radionica

U modernom dobu razvijanje kreativnog mišljenja najbolje se postiže multidisciplinarnim pristupom. Na ovoj radionici, koja spaja dve najveće oblasti umetnosti – likovno stvaralaštvo i muziku – učenici će imati priliku da svoju kreativnost ispolje kombinovanjem različitih medijuma umetničkog izražavanja.

Kako to izgleda

Kroz časove „Nacrtaj svoja osećanja”, polaznici će slušati muziku, a potom će pomoću specijalno kreiranog softvera nacrtati osećanja koja je muzika pobudila u njima.

Na ovaj način ne samo da će istovremeno razvijati inteligenciju za sliku i inteligenciju za muziku već će, takođe, kroz razmišljanje o sopstvenim utiscima prilikom slušanja muzike razvijati inteligenciju za samoposmatranje. Ove tri inteligencije predstavljaju deo od ukupno osam tipova inteligencije po programu obrazovanja Univerziteta u Harvardu, koji se primenjuje na ITAcademy JUNIOR.

Ritmička gimnastika

Radionica ritmičke gimnastike takođe je multidisciplinarna jer predstavlja savršen spoj umetnosti i sporta. Kroz upoznavanje sa ljudskim telom i njegovim različitim mogućnostima, učenici će naučti da je jedan od najsavršenijih umetničkih instrumenata upravo njihovo sopstveno telo.

Kako to izgleda

U specijalno opremljenim prostorijama za izvođenje nastave, vaše dete će sticati različite sposobnosti i veštine iz motorike: pravilno držanje, vladanje sopstvenim telom, izvođenje različitih vežbi, elegantnost, maštovitost i ritmičnost u pokretima.

Na ovaj način razvija se jedan od važnih tipova inteligencija po Harvardovom programu – kinetička inteligencija.

Putovanje u virtuelnu realnost

Spoj umetnosti i tehnologije, 3D predstavljanje slika, kao i istraživanje prostora virtuelne realnosti, otvorili su velike mogućnosti za savremeno umetničko izražavanje, kao i da se daleka umetnička dela i epohe u kojima su nastajale vide i dožive na nov i jedinstven način.

Kako to izgleda

Vaše dete će pomoću savremene tehnologije posetiti velike svetske muzeje i prestonice, daleke zemlje i prohujale epohe u kojima su nastajala velika i neponovljiva umetnička dela. Na taj način upoznaće se sa svetskom kulturnom baštinom i dobiti vredna znanja iz opšte kulture.

Virtuelnim predstavljanjem stvarnosti učenici razvijaju inteligenciju za slikovitost, kao i opštu informisanost – važne osobine za kasnije obrazovanje.

Kompozitor

Veliki antički filozof Platon je rekao: „Muzika daje dušu univerzumu, krila umu i mašti i život svemu!” Slušanje muzike zaista oplemenjuje život. A zamislite kakav je život kad i sami imate moć da komponujete muziku!

Zahvaljujući današnjem razvoju tehnologije, ne morate zaista svirati neki instrument ili poznavati note da biste stvorili sopstvenu kompoziciju bilo kog žanra: od klasike do savremenih pop, rok, rep pesama…

Kako to izgleda

Koristeći različite aplikacije koje omogućavaju komponovanje muzike, učenici će stvarati svoje kompozcije različitih žanrova i namene: od klasičnih pesama do muzike za video-igrice, animacije, film…

Šta sve dobija vaše dete u okviru Art and Craft kurikuluma

Najnaprednije elitne škole su u STEM učenje, koje treba polaznicima da pruži obrazovanje iz oblasti nauke (Science), tehnologije (Technology), inženjerstva (Engeneering) i matematike (Mathematics), uvrstili i umetnost (Art). Tako je nastao STEAM.

Ovo je učinjeno jer je umetnost u svojim različitim formama prepoznata kao oblast neophodna za obrazovanje 21. veka – edukacija iz umetnosti razvija u deci osobine koje nisu primenjive samo na umetnost već donose benefite i u drugim oblastima: nauci, IT-ju, programiranju, preduzetništvu… Drugim rečima: principi koji se usvoje tokom ovog kurikuluma primenjivi su na celokupnu oblast obrazovanja.

Ovo i ne čudi kada se imaju u vidu najnovija istraživanja koja su potvrdila da deca tokom umetničkog obrazovanja razvijaju daleko šire osobine:

  • sposobnost kreativnog mišljenja;
  • out of the box rešavanje problema;
  • ključne tipove inteligencije po programu Univerziteta u Harvardu;
  • samopouzdanje;
  • komunikaciju;
  • brigu za druge i okolinu;

Art and Craft kurikulum na ITAcademy JUNIOR kreiran je upravo tako da vašem detetu omogući sveobuhvatno obrazovanje i razvitak ovih važnih osobina.

Vaše dete je neponovljivo umetničko delo, takvo treba da bude i njegovo obrazovanje.

ITAcademy Junior Za najbolju IT avanturu
Prijavite se putem ovog linka »